• A-
  A+
 • Людям із порушенням зору
 • Українською
 • Mакедонски
Інтерв'ю Посла України Лариси Дір для "Voice of America"
Опубліковано 02 квітня 2024 року о 12:36

Посилання на інтерв'ю - https://mk.voanews.com/a/larisa-dir-ambasadorka-na-ukraina-za-neko%D1%98-da-razmisluva-za-pregovori-prvo-treba-da-prestanat-da-go-ubivaat/7551969.html 

Русија веќе две години води инвазија врз Украина во која светот посведочи на бројни страдања, но и истрајност и храброст на украинските граѓани. Како денес украинскиот граѓанин гледа на оваа инвазија, какви се неговите надежи и очекувања?

Руската вооружена агресија започна во февруари 2014 година со заземањето на Крим и распоредувањето на руските трупи во Донбас, а на 24 февруари 2022 година, агресијата се претвори во инвазија од големи размери на вооружените сили на рф во Украина. За време на целиот овој период, руските трупи вршат брутални воени злосторства, злосторства против човештвото, депортација и насилно преселување на украински деца во рф, ја уништуваат критичната инфраструктура на Украина.

Како може да се гледа на хуманоидни суштества кои сакаат да го уништат вашиот дом и да ве убијат?!

Бранејќи се. Интензитетот на воените дејствија на фронтот останува висок. Вооружените Сили на Украина се посебни луѓе кои што ги чуваат небото и земјата, го задржуваат нападот. Секој што не е на фронтот помага, лекува, обновува, подучува. Силите за безбедност и одбрана се нашата надеж. Спасувачите кои први пристигнуваат на местата погодени од руските ракетни напади, лекарите, волонтерите се исто така многу посебни луѓе, тие се борат за животите на другите луѓе.

Во ваков формат на заштита и одбрана на Украина се надеваме и очекуваме. „Очекување“ е толку прилично мирен збор, но сепак значи доаѓање на посакуваниот настан за Украинците - тоа е, пред сè, прекин на огнот од страна на рф, повлекување на окупаторските руски трупи од територијата на Украина, враќање на воените заробеници и сите украински цивили кои се притворени од рф.

За ова да се случи, Украинците се борат, се спротивставуваат, спасуваат, обновуваат, создаваат меѓународни коалиции - воени, одбранбени, за враќање на украинските деца киднапирани од рф, работат над создавање на Специјален трибунал. Украина прави напори за имплементирање на Формулата за мир предложена од Претседателот на Украина, Володимир Зеленски, имајќи го предвид фактот дека оваа Формула е сеопфатна за постигнување траен мир, надминувајќи ја тековната руска агресија.


Од една страна фронт и безбедносни ризици, а од друга страна општество кое треба да функционира. Како, после две години, се реорганизира Украина за да одговори на новите состојби?

Во услови на војна, која трае веќе трета година, реорганизацијата е неопходен услов за опстанок и заштита. Ова е титанска работа, особено за оние кои се наоѓаат на првата линија на фронтот, нашите војници, како и оние кои ја обезбедуваат линијата на фронтот.

Целта на нашите промени, реорганизацијата, е за време на војната да ја зајакнеме економијата, да продолжиме со структурните реформи, со оглед на то дека ова, меѓу другото, е и основа за привлекување на инвестиции за обновување на Украина, покрај поддршката од донатори.

Мобилизацијата на напорите на Украинците, реорганизацијата е повеќеслојна:

- обезбедување на работа на индустријата - развој на иновативни модели на опрема, преместување на производствени капацитети, имплементација на државни програми за создавање и развој на преработувачки претпријатија, создавање на индустриски паркови;

- за темпото на иновативниот развој, неопходно е да се обезбеди реформа во областа на интелектуалната сопственост, веќе е формирана Украинската канцеларија за интелектуална сопственост и иновации;

- одбранбена индустрија – производство на оклопни возила, муниција, високопрецизно оружје, беспилотни летала, радари;

- реорганизација на претпријатијата кои работат со деминирање, со оглед на тоа дека значителен процент од територијата на Украина е минирана од русите;

- развој на агро-индустрискиот комплекс, безбедноста на храната е еден од чекорите на украинската Формула за мир; во услови на војна, земјоделскиот сектор покажа висока стабилност и способност за производство на земјоделски производи, обезбедувајќи ги и домашниот и странскиот пазар.


На почетокот од инвазијата, во Украина се случи масовен бегалски бран и повеќе милиони Украинци ја напуштија државата. Какви се денес демографските состојби, имате ли сознанија за бројот на лицата што се вратија во земјата?

Според информациите на Канцеларијата на Високиот комесаријат за бегалци, околу 6 милиони Украинци кои ја напуштиле територијата на Украина, спасувајќи се од руската агресија од големи размери, сега се надвор од границите на Украина. Тие имаат привремена заштита и права што таа ги обезбедува (до март 2025 година).

Во Украина се вратени околу 1.200.000 лица, според проценките на Меѓународната организација за миграција.

Враќањето во Украина е поврзано со многу фактори, пред сè, тоа е прашање на безбедност, со оглед на тоа дека државата агресор рф секојдневно продолжува со ракетните и артилериските напади. Следниот важен фактор е домувањето - многу Украинци немаат можност да се вратат во своите домови, бидејќи тие беа уништени од русите. Друг важен фактор е можноста/неможноста за вработување и образование, не сите училишта имаат засолништа за бомби.

Можам да забележам дека во Украина се развива Стратегија за демографски развој. Потребата од Стратегијата е очигледна, вклучително и поради најголемата миграција на Украинците од времето на Втората светска војна поради војната што ја започна рф.

Планирано е во Стратегијата да бидат вклучени следните проблематични прашања:

- намалувањето на населението на Украина;

- масовната присилна миграција;

- нелегалната депортација на граѓани на Украина во државата агресор рф;

- влошувањето на репродуктивното здравје поради психички и физички повреди;

- зголемувањето на бројот на лица со попреченост;

- стареењето на населението.

Неопходно е да се разбере дека некои украински градови и села имаат само географски координати, тие беа уништени од руските трупи, изгорени од руски ракети и артилерија. Тоа се траги од руските злосторства со бруталност од големи размери.

Ниту една од државите уште од времето на Втората светска војна не се соочила со вакви демографски предизвици-проблеми.

Обезбедувањето на безбедноста, домувањето, работните места, образованието, здравствената заштита, процесите на интеграција – тоа се е во процес на прилагодување и ќе треба со забрзано темпо да се прилагодува, обезбедува и обновува. Украина ќе ја подобри демографската ситуација - ова е целта, ова е стратегијата. Мора да преживееме.


Што е тоа што Украина го бара и го очекува од светот денес, односно од САД, од Европа, од НАТО?

Агресијата на руската федерација, чија цел е уништување и на Украина и на Украинците, исто така ги истакна слабостите во меѓународното безбедносно опкружување, би рекла дека денес се работи за немање цврста основа на безбедносната архитектура.

Меѓународните односи кои постоеја до 24 февруари 2022 година претрпеа фундаментални промени, со оглед на тоа дека рф ги уништи основните принципи на овие односи. Државата агресор рф се обидува да изгради/наметне светски поредок со помош на сурова воена агресија и нуклеарна уцена, заснована на идеалите на третиот рајх, кои се отелотворуваа и се отелотворуваат преку обидот за блицкриг, окупација на територии и создавање логори, и преку дезинформации и пропаганда, преку спроведување на расни политики, и „избори“ на диктатурата.

Украина се бори со сите овие форми на зло. Со помош на САД, земјите од ЕУ и НАТО, Украина по цена на украинските животи го штити правото на Украинците да живеат на својата суверена територија, а исто така се обидува да обезбеди прогресивен развој на човештвото и да ги зачува универзалните човечки вредности. Уште еднаш - цената - непоправливи загуби - животите на украинските војници и цивили.

Сите знаат дека принципите на меѓународната и европската безбедност се прекршени од една од постојаните членки на Советот за безбедност на ОН - рф. Ова, во најмала рака, значи дека другите постојани членки на Советот за безбедност на ОН мора во голем број да ја покажат својата волја за спротивставување на руската агресија.

Според мене, следејќи го патот на трансформација на меѓународната безбедност, формирање на нови правила на меѓународна интеракција, руската агресија ќе доживее целосно фијаско кога секој субјект на меѓународните односи ќе изјави дека нема да има ништо заедничко со режимот на државата агресор, со режимот на убијци на кремљ.

Разбирајќи дека постојат одредени држави кои го поддржуваат режимот на кремљ, што се забележува и при гласањето за украинските резолуции во рамки на Генералното собрание на ОН, Украина не се откажува од надежта дека ќе се случат позитивни демократски промени во нивниот светоглед.

Што се однесува до Вашето прашање за очекувањата од САД, земјите од ЕУ и НАТО, пред се, ние секогаш високо ја цениме веќе обезбедената воена, финансиска и хуманитарна помош, што очекуваме – ќе го парафразирам она што многу јасно и конкретно веќе ѝ го пренесе на меѓународната заедница Претседателот Володимир Зеленски, меѓу другото ни требаат:

- воздушна одбрана;

- артилериска муниција;

- политичко единство на Европа;

- одбранбена самодоволност на Европа;

- замрзнати руски средства.

Во услови на херојски отпор на Украина на воената агресија од големи размери на руската федерација, партнерите можат да ја поканат Украина во Алијансата и да започнат пристапни преговори.

Поканата не значи дека Украина веднаш станува членка на Алијансата. Поканата не го прекршува членот 5 од Вашингтонскиот договор. Поканата само ќе даде зелено светло на преговорите за влез на Украина во НАТО.


Северна Македонија во неколку наврати донираше оружје и воена опрема за Украина. Какви се вашите нови очекувања и барања од македонската влада?

Украина ѝ е благодарна на Република Северна Македонија за нејзината помош, за донесените одлуки за обезбедување на Украина на одбранбени пакети за да можат Вооружените Сили на Украина да се одбранат од руската воена агресија. Од почетокот на бруталната и жестока инвазија од големи размери на Украина од страна на државата агресор рф, Република Северна Македонија активно ѝ обезбедуваше воено-техничка помош на нашата земја.

Република Северна Македонија, исто така, ја потврди својата поддршка за евроатлантските аспирации на Украина и поканата за членство во НАТО кога тоа ќе го дозволат условите, а исто така изрази надеж дека претстојниот Самит на НАТО во Вашингтон ќе создаде услови Украина да биде поблиску до НАТО - ова е наведено во Заедничката Декларација потпишана од Украина и Северна Македонија на 28 февруари 2024 година во Тирана.

Имаме надеж дека Република Северна Македонија ќе продолжи и понатаму да ја поддржува Украина и во форма на обезбедување воена помош за одвраќање на руската агресија и во одбраната од страна на Украинците на својата суверена територија, и во форма на поддршка за членството на Украина во НАТО, вклучително, во блиска иднина ќе ја поддржи поканата за Украина да ѝ се приклучи на Алијансата.

Сето ова ќе ги зајакне одбранбените способности на Украина во војната што ја продолжува рф и ќе ги спаси животите на Украинците. Благодарна сум ѝ на Северна Македонија за нејзината поддршка, која е широка и постојана, вклучително, Република Северна Македонија се приклучи кон одлуката на самитот на Советот на Европа за создавање на Регистар на штети од агресијата на рф, а исто така ѝ се приклучи на Коалицијата за создавање на Специјален трибунал за злосторството агресија против Украина.

 

Украина доби согласност од ЕУ за почеток на преговорите за членство. Колкави се можностите за вашата држава да ги исполни високите барања во преговорите за членство, додека на дел од украинската територија се води војна?

Да, во ноември 2023 година, Европската комисија препорача Советот на ЕУ да го започне процесот на преговори за пристапување на Украина во Европската унија.

Украина мора да исполни седум важни чекори (услови): реформа на Уставниот суд, продолжување на судските реформи, антикорупциска реформа, борба против перење пари, имплементирање на антиолигархиското законодавство, усогласување на аудиовизуелното законодавство со европското законодавство, промена на законодавството за националните малцинства.

Украина ги исполнува сите задачи со големи напори, а лидерите на Европската унија на неодамнешниот самит на шефовите на држави и влади на ЕУ истакнаа дека Украина напредува во спроведувањето на неопходните реформи.

Зборовите на Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, која истакна дека длабоките и структурни реформи што ги спроведуваат Украинците додека водат егзистенцијална војна, оставија длабок впечаток врз неа, се голема морална поддршка.

Ние водиме одбранбена војна со државата агресор рф за опстанок. Брзината на спроведување на реформите е без преседан - ова е јасна демонстрација на аспирациите и решителноста да се живее според европските вредности и стандарди.

Претседателот на Украина, Володимир Зеленски, истакна дека нашата внатрешна политика е политика на европска интеграција.

Претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел, изрази оптимизам во врска со следните чекори во однос на пристапувањето на Украина во ЕУ. Тој изјави дека меѓувладината конференција со Украина, која е всушност почеток на преговорите за членство, може да се одржи за време на белгиското претседателство со Советот на ЕУ до крајот на јуни. Сега Украина ја чека одлуката на Европската унија за директно да ги започне преговорите за пристапување на Украина во ЕУ.


Историјата покажала дека речиси секоја војна се завршува со мировни преговори. Има ли изгледи за нови мировни преговори со Русија во скорешна иднина? Кои се вашите услови?

Кремљ демонстративно ги крши нормите на меѓународното право, на овој начин, меѓу другото, ја покажува подготвеноста да продолжи со агресијата против Украина.

Клучно е тоа што руската федерација продолжува да ги убива нашите бранители, да фрла балистички ракети и дронови врз главите на цивилите, да киднапира деца и да држи воени и цивилни лица во заробеништво.

Постојана членка на Советот за безбедност на ОН - руската федерација продолжува со балистика да ги уништува и да ги пали до темел со артилерија украинските градови и села. Покрај злосторството геноцид врз Украинците, режимот на кремљ ги вклучи привремено окупираните територии на Украина во рф и на овие територии одржа таканаречени претседателски избори, кои беа осудени од лидерите на демократските држави.

Односно, вие (било кој) мора да разберете дека треба да почнете да се договарате со оние кои сакаат да ве уништат најмалку од 2014 година, а од 24 февруари 2022 година секојдневно ја демонстрираат таа жед за уништување.

Исто така, свесни за опасноста и подлоста на непријателот, ќе биде корисно да се сетите дека некогаш веќе сте се договориле со него, склучувајќи меѓународен договор за пријателство, соработка и партнерство, за украинско-руската државна граница. Според условите на Будимпештанскиот меморандум, Украина се откажа од нуклеарното оружје во замена за безбедносни гаранции - руската федерација грубо ги прекрши условите од Будимпештанскиот меморандум.

За некој да почне да размислува за преговори, него како за почеток треба да престанат да го убиваат.

Односно, руската федерација мора прво да се откаже од агресијата против Украина, поточно, да престане да ги уништува Украинците, да ги повлече руските трупи од територијата на Украина.

Претседателот на Украина, Володимир Зеленски, веќе предложи имплементација на Формулата за мир - рф мора да ја прифати.


*************************************

Росія вже протягом двох років продовжує вторгнення в Україну, під час якого світ став свідком численних страждань, але й витривалості та мужності українських громадян. Як сьогодні український громадянин дивиться на це вторгнення, які його надії та очікування?

Російська збройна агресія почалася у лютому 2014 року з захоплення Криму та введення російських військ на Донбас, 24 лютого 2022 року агресія перейшла у повномасштабне вторгнення збройних сил рф в Україну. Весь цей період російські війська коять жорстокі воєнні злочини, злочини проти людяності, депортацію та насильницьке вивезення українських дітей до рф, знищують критичну інфраструктуру України.

Як можна дивитися на людиноподібних істот, які хочуть знищити ваш дім  і вбити?!

Захищатись. Інтенсивність бойових дій на фронті залишається високою. Збройні Сили України – це особливі люди, які тримають небо і землю, тримають удар. Всі, хто не на лінії фронту, допомагають, лікують, відбудовують, навчають. Сили безпеки та оборони - це наша надія. Рятувальники, які перші прибувають на місце влучання російських ракет, лікарі, волонтери – це теж дуже особливі люди, вони борються за життя інших людей.

Ось у такому форматі захисту і оборони України сподіваємося і очікуємо. «Очікування» - таке трохи мирне слово, але тим не менше воно означає настання бажаної події для українців – це, в першу чергу, припинення вогню з боку рф, виведення окупаційних російських військ з території України, повернення військовополонених і всіх цивільних українців, яких утримує рф.

Щоб це настало українці воюють, чинять опір, рятують, відбудовують, створюють міжнародні коаліції – військові, оборонні, для повернення українських дітей, викрадених рф, працюють над створенням Спеціального трибуналу. Україна докладає зусиль для імплементації Формули Миру, запропонованої Президентом України Володимиром Зеленським, з урахуванням того, що ця Формула є всеосяжною для досягнення тривалого миру, подолавши триваючу російську агресію.


З одного боку фронт і ризики безпеки, а з іншого боку суспільство, яке має функціонувати. Як через два роки реорганізовується Україна, щоб відповісти на нові ситуації?

В умовах війни, яка триває третій рік, реорганізація є необхідною умовою для виживання і захисту. Це титанічна робота особливо тих, хто знаходиться на лінії зіткнення, наших військових, також тих, хто забезпечує фронт.

Мета наших змін, реорганізації у тому, щоб під час війни зміцнити економіку, продовжити структурні реформи, оскільки це, у тому числі, підґрунтя для залучення інвестицій для відбудови України, крім донорської підтримки.

Мобілізація зусиль українців, реорганізація є багатоплановою:

 • забезпечення роботи промисловості – розроблення інноваційних зразків техніки, релокація виробничих потужностей, реалізація державних програм для створення і розвитку переробних підприємств, створення індустріальних парків;
 • для темпів інноваційного розвитку потрібно забезпечити реформу сфери інтелектуальної власності, вже створено Український офіс інтелектуальної власності  та інновацій;
 • оборонна промисловість – виробництво бронетехніки, боєприпасів, високоточного озброєння, безпілотних летальних апаратів, радарів;
 • реорганізація підприємств, що займаються розмінуванням, оскільки чималий відсоток території України замінований росіянами;
 • розвиток агропромислового комплексу, продовольча безпека – один з кроків української Формули миру; в умовах війни аграрний сектор продемонстрував високу стійкість і спроможність виробляти сільськогосподарську продукцію, забезпечуючи і внутрішній і зовнішній ринки.


На початку вторгнення в Україну пройшла масова хвиля біженців і мільйони українців покинули країну. Яка сьогодні демографічна ситуація? Яка кількість людей повернулася в Україну?

За даними Управління Верховного комісара у справах біженців, приблизно 6 млн Українців, які залишили територію України, рятуючись від повномасштабної російської агресії, перебувають зараз за межами України. Вони користуються тимчасовим захистом і правами, які він забезпечує (до березня 2025 року).

            В Україну повернулося приблизно 1 млн 200 тис., за оцінками Міжнародної організації з міграції.

Повернення в Україну пов’язано з багатьма факторами, у першу чергу – це питання безпеки, оскільки держава-агресор російська федерація продовжує ракетні та артилерійські обстріли щоденно. Наступним важливим фактором є житло – чимало українців не мають можливості повернутися до своїх будинків, оскільки вони зруйновані росіянами. Також суттєвим фактором є можливість/неможливість працевлаштування і навчання, не всі школи мають бомбосховища.

Можу зазначити, що в Україні розробляється Стратегія демографічного розвитку. Потреба у Стратегії  є очевидною, у тому числі  через найбільшу з часів Другої світової війни міграцію українців через війну, розв’язану рф.

Планується, що до Стратегії будуть зокрема включені такі проблемні питання:

 • скорочення чисельності населення України;
 • масова вимушена міграція;
 • незаконне вивезення громадян України до держави-агресора рф;
 • погіршення репродуктивного здоров’я через психологічні травми та фізичні;
 • зростання кількості людей з інвалідністю;
 • старіння населення.

Потрібно усвідомлювати, що деякі українські міста і села мають лише географічні координати, вони знищені російськими військовими, випалені російськими ракетами та артилерією. Це сліди російських злочинів масштабованої жорстокості.

Жодна з держав з часів Другої світової війни не стикалася з такими демографічними викликами-проблемами.

Забезпечення безпеки, житла, робочих місць, освіти, охорони здоров’я, інтеграційні процеси – це все у процесі налагодження і потрібно буде прискореними темпами налагоджувати, забезпечувати, відбудовувати. Україна покращить демографічну ситуацію – така мета, така стратегія. Нам треба вижити.

    

Чого Україна потребує і очікує сьогодні від світу, тобто від США, від Європи, від НАТО?

Агресія російської федерації, метою якої є знищення і України, і українців, також висвітлила слабкі місця у міжнародному безпековому довкіллі, я б сказала, що на сьогодні йдеться  про відсутність міцного фундаменту безпекової архітектури.

Існуючі до 24 лютого 2022 року міжнародні відносини зазнали принципових змін, оскільки рф зруйнувала фундаментальні принципи цих відносин. Держава-агресор рф намагається збудувати/нав’язати світопорядок за допомогою жорсткої військової агресії та ядерного шантажу, маючи основою ідеали третього рейху, які втілювались і втілюються через спробу бліцкригу, і окупацію територій, і створення таборів, і через дезінформацію й пропаганду, через проведення расової політики, і «вибори»  диктатури.

Україна з усіма цими формами зла бореться. За допомогою США, держав ЄС і НАТО, Україна ціною життя українців захищає право жити українцям на своїй суверенній території, а також намагається забезпечити поступальний розвиток людства і зберегти загальнолюдські цінності. Ще раз – ціна – непоправні втрати – життя українських військових і цивільних.

Всім відомо, що принципи міжнародної та європейської безпеки порушено одним з постійних членів Ради Безпеки ООН – рф. Це, як мінімум, означає, що інші постійні члени РБ ООН мають волевиявитися повномасштабно, щоб протистояти агресії рф.

На мою думку, йдучи шляхом трансформації міжнародної безпеки, формування нових правил міжнародної взаємодії,  російська агресія зазнає повного фіаско, коли кожен суб’єкт міжнародних відносин заявить, що не матиме нічого спільного з режимом держави-агресора, з кремлівським режимом вбивць.

Усвідомлюючи, що існують певні держави, які підтримують кремлівський режим, що помітно також при голосуванні українських резолюцій в рамках ГА ООН, Україна не залишає надію, що в їхньому світосприйнятті настануть позитивні демократичні зміни.

Що ж до Вашого запитання про очікування від США, держав ЄС і НАТО, то, першочергово – завжди високо цінуємо вже надану військову, фінансову і гуманітарну допомогу, те, що очікуємо – перефразую те, що декілька днів тому дуже чітко і конкретно вже доніс до міжнародної спільноти президент Володимир Зеленський,  зокрема нам потрібно:

 • протиповітряна оборона;
 • артилерійські боєприпаси;
 • політична єдність Європи;
 • оборонна самодостатність Європи;
 • заморожені російські активи.

В умовах героїчного супротиву України повномасштабній військовій агресії російської федерації,  партнери можуть запросити Україну до Альянсу та розпочати переговори про вступ.

Запрошення не означає, що Україна одразу стає членом Альянсу. Запрошення не порушує статтю 5 Вашингтонського договору. Запрошення лише дасть зелене світло переговорам про вступ України до НАТО.

Північна Македонія неодноразово передавала Україні зброю та військову техніку. Які ваші нові очікування та прохання до уряду Македонії?

Україна вдячна Республіці Північна Македонія за допомогу, за прийняття рішень про надання Україні оборонних пакетів для того, щоб Збройні Сили України могли оборонятися від російської військової агресії.  Від початку брутального жорстокого повномасштабного вторгнення держави-агресора рф в Україну Республіка Північна Македонія активно надавала нашій державі військово-технічну допомогу.

Республіка Північна Македонія також підтвердила підтримку євроатлантичних прагнень України та запрошення приєднатися до НАТО, коли умови дозволять це, а також висловила сподівання, що майбутній Саміт НАТО у Вашингтоні створить умови, щоб Україна була ближче до НАТО – про це йдеться у Спільній Декларації, підписаній Україною і Північною Македонією 28 лютого 2024 року у Тирані.

Ми маємо надію, що Республіка Північна Македонія і надалі буде підтримувати Україну і у форматі надання військової допомоги для відсічі російської агресії і захисту українцями своєї суверенної території, і у форматі підтримки членства України в НАТО, зокрема підтримає у найближчій перспективі запрошення для України приєднатися до Альянсу.

Все це підсилить оборонні можливості України у війні, яку продовжує рф, врятує життя українцям. Я вдячна Північній Македонії за підтримку, яка є широкою і послідовною, зокрема Республіка Північна Македонія приєдналася до рішення саміту Ради Європи про створення Реєстру збитків від агресії рф, а також  приєдналася до Коаліції зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Україна отримала згоду ЄС на початок переговорів про членство. Які можливості вашої країни виконати високі вимоги в переговорах про членство, поки на частині української території ведеться війна?

Так, у листопаді 2023 року Європейська Комісія рекомендувала Раді ЄС розпочати процес перемовин про вступ України до Євросоюзу.

Україна має виконати сім важливих кроків (умов): реформа Конституційного суду, продовження судової реформи, антикорупційної реформи, боротьби з відмиванням коштів, імплементація антиолігархічного законодавства, узгодження аудіовізуального законодавства з європейським, зміна законодавства про національні меншини.

Всі завдання Україна виконує, докладаючи великих зусиль, і лідери Євросоюзу на нещодавньому саміті глав держав і урядів ЄС зазначили, що Україна має прогрес у проведенні необхідних реформ.

Слова президентки Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн, яка зазначила, що глибокі та структурні реформи, які проводять Українці, ведучи екзистенційну війну, справили на неї глибоке враження, є великою моральною підтримкою.

Ми ведемо оборонну війну з державою-агресором рф за виживання. Швидкість виконання реформ безпрецедентна – це чітка демонстрація прагнень і рішучості жити за європейськими цінностями і стандартами.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що наша внутрішня політика – це і є політика євроінтеграції.

Глава Європейської Ради Шарль Мішель висловив оптимізм стосовно наступних кроків щодо вступу України до ЄС. Він заявив, що міжурядова конференція з Україною, яка є фактичним початком переговорів про членство, може відбутися під час бельгійського головування в Раді ЄС до кінця червня. Тепер Україна очікує на рішення Євросоюзу, щоб безпосередньо розпочати переговори про вступ України до ЄС.

 

Історія показала, що майже кожна війна закінчується мирними переговорами. Чи є перспективи нових мирних переговорів з росією найближчим часом? Які ваші умови?

Кремль демонстративно порушує норми міжнародного права, у такий спосіб, у тому числі, демонструє готовність продовжувати агресію проти України.

Ключовим є те, що російська федерація продовжує вбивати наших захисників, скидати на голови цивільного населення балістичні ракети і дрони, викрадати дітей та тримати у полоні військових та цивільних.

Постійний член Ради Безпеки  ООН – російська федерація продовжує знищувати балістикою і вщент випалювати артилерією українські міста і села. Крім злочину геноциду українців, кремлівський режим вніс до складу рф тимчасово окуповані території України та провів на цих територіях, так звані, президентські вибори, які було засуджено лідерами демократичних держав.   

 Тобто ви (будь-хто) маєте усвідомлювати, що вам потрібно почати домовлятися з тим, хто вас прагне знищити, як мінімум з 2014 року, при цьому з 24 лютого 2022 року, демонструючи цю жагу до знищення щодня.

Також, усвідомлюючи небезпеку і підступність ворога,  помічним буде згадати, що колись ви з ним вже домовлялись, укладаючи міжнародний договір про дружбу, співробітництво і партнерство, про українсько-російський державний кордон. За умовами Будапештського меморандуму, Україна віддала свою ядерну зброю в обмін на гарантії безпеки – російська федерація грубо порушила умови Будапештського меморандуму.

Щоб хтось почав думати про перемовини – його для початку мають перестати вбивати.

Тобто російська федерація спочатку має відмовитися від агресії проти України, зокрема припинити знищувати українців, вивести російські війська з території України.

Президент України Володимир Зеленський вже запропонував до реалізації Формулу миру – рф має її прийняти.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
 • Windows
 • Mac OS
 • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
 • Windows
 • Mac OS
 • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
 • Windows
 • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
 • Windows
 • Mac OS
 • Linux