• A-
  A+
 • Людям із порушенням зору
 • Українською
 • Mакедонски
Виступ Посла України Лариси Дір під час відкриття Почесного консульства України у м.Прілеп
Опубліковано 17 лютого 2023 року о 15:25

Почитуван г-дине Директор на Директоратот при Министерството за надворешни работи, Јасмин Кахил,

Почитуван г-дине Почесен конзул на Украина, Сашо Наумоски,

Почитуван г-дине Градоначалник на Прилеп, Борче Јовчески,

Почитувани почесни конзули,

Почитувана украинска заедница,

Почитувани гости,

Денес, на 17 февруари се собравме на оваа адреса по повод отворање на Почесниот Конзулат на Украина во Република Северна Македонија.

И би сакала да ве запознаам со г-дин Сашо Наумоски, кому му беше доделена честа да биде именуван за Почесен Конзул на Украина во Прилеп.

А ние имаме чест што токму таков човек ќе ја посвети својата енергија и знаење на извршување на функциите на Почесниот Конзул на Украина, исто така имајќи го предвид фактот дека од моментот на инвазијата од големи размери на рф во Украина, г-дин Сашо уште од првите денови ѝ помага на Украина.

За време на војната на русија против Украина, заштитата на интересите на Украина, граѓаните на Украина и нејзините правни лица во земјата домаќин во границите дозволени со меѓународното право не е лесна задача.

Вие ќе го претставувате украинскиот народ, кој веќе триста педесет и деветти ден се бори за своето право на живот, територијална независност и правото да остане суверена држава во нејзините меѓународно признати граници.

Секој Ваш чекор ќе биде вреден за војниците кои речиси секоја минута ги одбиваат нападите на руските војници, зомбирани од господарите на кремљ и нивните пропагандисти.

Секоја Ваша помош ќе им го олесни животот на Украинците кои херојски научија да живеат со воздушни аларми, недостаток на струја, вода и греење, поради уништувањето на критичната цивилна инфраструктура на Украина од страна на руски крстосувачки ракети и ирански дронови.

Вие ќе ја претставувате Украина, која на бојното поле ги штити животите на своите граѓани, својата суверена територија и европските вредности во целост; Украина, на која ѝ помага целиот прогресивен демократски свет.

Сега се отвораат нови опции за одбрана. Украина очекува испорака со проектили со долг дострел, тенкови и борбени авиони од партнерите.

Моралот и храброста на Украинците мора да се зајакнат и на овој начин, доколку руските непријателски сили не најдат здрав разум да ја повлечат руската армија од привремено окупираните територии на Украина, да ги вратат сите воени заробеници и депортирани Украинци, вклучително и нелегално посвоените украински деца.

Дали злото може да се неутрализира? – прашање – за сега работи оружјето, а потоа - Специјалниот трибунал за руските злосторници и нивните следбеници и употребата на механизам за компензација за колосалната штета предизвикана од воените злосторства на руската федерација на територијата на Украина.

Ова е фронт.

Има уште еден фронт - информативен, спортски, културен.

Пропагаторите на кремљ, ботови, склучувајќи договори со ѓаволот, продолжуваат да ја прилагодуваат историјата под својата империјална амбиција да освојуваат територии на туѓи држави и да убиваат луѓе.

Се употребува сè - невистини, искривување на фактите, негирање на очигледниот геноцид на Украинците, и сè е изразено со таква жестока хипертрофирана омраза што е тешко да се замисли дека пред тебе стои човек со здрав ум и разум.

Бранејќи го спортскиот фронт, не смееме да ги искривуваме олимписките принципи со можноста за учество на државата-терорист русија на Олимписките игри.

За време на годината на војната на рф против Украина, загинаа 228 украински спортисти и тренери. Жртвите не може да се покријат со бело знаме – нивната крв ќе го натопи знамето. руската федерација нема право на олимписки дух се додека нивната суштина е исполнета со жед за убиство и дух на омраза.

Истата судбина треба да ја доживеат и руските натпревари за песна. Не смее да им се дозволи на напаѓачите со пеење да ја покријат тортурата и суровите убиства на мирните граѓани во Украина.

Благодарни сме им на сите што им се спротивставуваат на манифестациите на отворената и прикриената руска интервенција.

Северна Македонија од почетокот на војната е заедно со Украина. Хуманитарната, воената и финансиската помош од Северна Македонија е сето тоа што помага да се запре рускиот терор и да се доближи мирот.

Токму затоа, господине Сашо, Вашата работа и извршување на функциите на Почесен конзул на Украина во Република Северна Македонија се толку важни.

Ние заедно ќе ги надминуваме манипулациите на кремљ и ќе шириме вистинити информации.

Исто така, за Вас на македонски јазик го преведовме и Указот на Претседателот на Украина за Почесни Конзули на Украина, кој заедно со Виенската конвенција за конзуларни односи ја сочинуваат правната основа за вршење на конзуларните функции од страна на Почесниот Конзул.

Указот, инаку, „слави“ годишнина. Тој беше потпишан од страна на Претседателот на Украина на 17 февруари; не го усогласувавме специјално отворањето на Почесниот Конзулат за овој датум...така испадна. Ќе го сметам за симболично добар знак.

Посакувам добро функционирање на Почесниот Конзулат на Украина во Прилеп за заштита на Украина и развој на украинско-македонските пријателски односи.

Искрено ви благодарам за вашето внимание!


***

Шановний Директор Департаменту Ясмін Кахіл,

Шановний Почесний консул України Сашо Наумоський,

Шановний Мер міста Прілем,

Шановні Почесні консули,

Шановна Українська Громадо, 

Шановні гості,

Сьогодні, 17 лютого, ми зібралися за цією адресою, щоб відкрити Почесне Консульство України у Республіці Північна Македонія.

І хочу представити вам Сашо Наумоського, який удостоївся честі бути призначеним Почесним Консулом України у Пріліпі.

А ми маємо честь – що саме така людина присвятить свою енергію і знання виконанню функцій Почесного Консула України, також зважаючи і на те, що з моменту широкомасштабного вторгнення рф в Україну, пан Сашо з перших днів допомагає Україні.

У час війни рф проти України, захист у державі перебування інтересів України, громадян України, її юридичних осіб у межах, що допускаються міжнародним правом, є не легким завданням.

Ви будете представляти Український народ, який 359 день виборює своє право на життя, територіальну незалежність та право залишатися суверенною державою у міжнародно визнаних кордонах.

Кожен Ваш крок буде ціннісним для воїнів, які майже щохвилини відбивають атаки російських вояків, зазомбованих господарями кремля та їхніми пропагандистами.

Кожна Ваша допомога полегшить життя українців, які героїчно навчилися жити з повітряними тривогами, відсутністю електрики, води та опалення, у зв’язку зі зруйнованою російськими крилатими ракетами та іранськими дронами критичною цивільною інфраструктурою України.

Ви будете представляти Україну, яка на полі бою захищає життя своїх громадян, свою суверенну територію і європейські цінності взагалі; Україну, якій допомагає увесь прогресивний демократичний світ.

Зараз відкриваються нові опції для оборони. Україна очікує на постачання від партнерів далекобійних ракет, танків та бойової авіації.

Сила духу та сміливість Українців мають бути посиленими і у такий спосіб, якщо російські ворожі сили не знаходять здорового глузду, щоб вивести російську армію з тимчасово окупованих територій України, повернути усіх військовополонених та депортованих українців, у тому числі, незаконно усиновлених українських дітей.

Чи може зло себе нейтралізувати? – питання – поки працюватиме зброя, далі – Спеціальний трибунал для російських злочинців та їхніх поплічників і задіяння компенсаційного механізму за колосальну шкоду, спричинену військовими злочинами російської федерації на території України.

Це фронт.

Є ще один фронт – інформаційний, спортивний, культурний.

Кремлівські пропагандисти, боти, уклавши угоди з дияволом, продовжують підлаштовувати історію під свою імперську амбітність завойовувати території чужих держав і вбивати людей.

У хід йде усе – неправда, перекручування фактів, заперечення очевидного геноциду українців, і все озвучується з такою лютою гіпертрофованою ненавистю, що важко уявити, що перед тобою людина з класу мислячих/думаючих.

Захищаючи спортивний фронт,  ми не маємо спотворювати олімпійські принципи можливістю участі держави-терориста рф в Олімпійських іграх.

За рік війни рф проти України загинуло 228 українських спортсменів і тренерів. Жертви не можна прикрити білим прапором – проступить кров. У рф немає права на олімпійський дух до тих пір, поки їхня сутність переповнена жагою до вбивств і духом ненависті.

Такої ж долі мають зазнати пісенні конкурси рф. Не можна дати можливість «заспівати» тортури та жорстокі вбивства мирних людей в Україні.

Ми вдячні всім, хто дає опір проявам повзучої, відкритої і прикритої російської інтервенції.

Північна Македонія від початку війни разом з Україною. Гуманітарна, військова і фінансова допомога Північної Македонії – це все те, що допомагає зупиняти російський терор і наближає мир.

Тому, пане Сашо, Ваша справа і виконання функцій Почесного консула України у Республіці Північна Македонія є такими важливими.

Ми разом будемо долати кремлівські маніпуляції, поширювати правдиву інформацію.

Також для Вас ми зробили переклад македонською мовою Указу Президента України про Почесних Консулів України, який разом з Віденською конвенцією про консульські зносини становлять правову базу для виконання консульських функцій Почесним Консулом.

Указ, до речі «святкує» річницю, його було підписано Президентом України 17 лютого 1997 року; спеціально ми не підлаштовували відкриття Почесного консульства під цю дату, так вийшло, віднесу це до символічно добрих знаків.

Бажаю хорошого функціонування Почесного Консульства України в Прілепі на захист України та на розвиток українсько-македонських дружніх відносин.

Щиро вам дякую за вашу увагу!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
 • Windows
 • Mac OS
 • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
 • Windows
 • Mac OS
 • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
 • Windows
 • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
 • Windows
 • Mac OS
 • Linux