• A-
  A+
 • Mакедонски
 • Українською
Одобрување на Постапката за укажување на медицинска помош
13 мај 2014 16:22

Со Одлука на Кабинетот на министрите на Украина, од 19 март 2014 год., бр. 121 одобрена е Постапката за укажувањето на медицинска помош на странци и лица без државјанство, кои постојано живеат или времено престојуваат на територијата на Украина, кои се обратиле со барање за нивно признавање за бегалец или лице кое има потреба од дополнителна заштита, во врска со кои е донесено решение за за обработка на документи за решавање во врска со признавање за бегалец или лице кое има потреба од дополнителна заштита, и кои се признаени за бегалци или лица кои имаат потреба од дополнителна заштита (понатаму во текстот – Постапка).

            Меѓу другото, Постапката ги регулира прашањата на укажување на медицинска помош од установите за здравствена заштитана следните категории на странци или лица без државјанство:

-          кои времено престојуваат или постојано живеат на територијата на Украина;

-          кои се обратиле со барање за признавање за бегалец или лице кое има потреба од дополнителна заштита;

-          во врска с кои е донесено решение за обработка на документи за решавање на прашањето за нивно признавање за бегалец или лице кое има потреба од дополнителна заштита;

-          кои се признаени за бегалци или лица кои имаат потреба од дополнителна заштита.

Со одредбите на Постапката се предвидува дека медицинската помош, меѓу другото итната се укажува на странци и лица без државјанство кои времено престојуваат на територијата на Украина, со плаќање, ако со законодавството или меѓународните договори на Украина не е поинаку предвидено.

Цената на медицинската помош се одредуваат од установата за здравствена заштита која ја укажала, формирана од Министерството за здравство , а плаѓањето може да се реализира во безготовинска форма или во готово во национална валута.

Во случај на склучување од страна на странецот или лицето без дражавјанство кои времено прерстојуваат на територијата на Украина, со осигурител-резидент договор за осигурување (полиса, уверение, сертификат), што гарантира плаќање на цената на медицинската помош (договор за осигурување), плаќањето на посочената цена се реализира од осигурител-резидент по пат на префрлување на средства на установата за здравствена заштита којашто ја укажала медицинската помош, под услови на презентирање на документот за плаќање.

Во случај на склучување на договори за заемно признавање на договорите за осигурувње меѓу осигурителот-резидент и осигурителот-нерезидентот на гарантирањето на плаќањето на цената на медицинската помош, укажана на странецот или лицето без државјанство, кои времено престојуваат на територијата на Украина, се реализира од осигурителот-резидент со поседување од странецот или лицет без државјанство соодветен договор за осигурување.

Плаќањето на цената на медицинската помош, укажана од установите за здравствена заштита, може да се реализира исто така од посочената впо договорот за осигурување компанија за координирање на укажувањето на медицинската помош, која врши дејност во Украина.

Во случај, ако цената на медицинската помош ја надминува осигурената сума, странецот или лицето без државјанство ја плаќаат разликата на установата за здравствена заштита, која што ја укажала.

Во случај, ако странецот или лицето без државјанство немаат договори за осигрување, а исто така не можат со документи да го потврдат правото на добиената бесплатна медицинска помош во Украина, плаѓањето на цената на укажаната медицинска помош, меѓу другото на итната, се реализира од странецот или лицето без државјанство.

Во случај на откажување од плаќањето на укажаната медицинска помош прашањето за компензацијата на трошоците на установата за здравствена заштита, врзани за нејзиното укажување, се решава со учество на соодветни странски претставништва во Украина.

На странците и лицата без државјанство, кои постојано живеат на територијата на Украина, странците и лицата без државјанство, кои се признаени за бегалци или лица кои имаат потреба од дополнителна заштита, медицинската помош се укажува за сметка на буџетските средства, предвидени за таа цел во државниот или во локалните буџети.

Лекарскиот преглед на странецот или лицето без државјанство кои се обратиле со барње за нивно признавање за бегалец или лице кое уима потреба од дополнителна медицинска помош, на странци и лица без државјанство, во врска со кои е донесено решение за изработка на документи за решавање на прашањето на признавање за бегфалец или лице кое има потреба од дополнителна заштита, и укажување на нив на итна медицинск апомош, се остварува бесплатно (за сметка на буџетските средства, предвидени во државниот и локалните буџети).      

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
 • Windows
 • Mac OS
 • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
 • Windows
 • Mac OS
 • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
 • Windows
 • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
 • Windows
 • Mac OS
 • Linux